نماد سایت بیوتایل مگ

معرفی انواع دستکش پزشکی؛ کارایی، مزایا و معایب هرکدام

انواع دستکش پزشکی
5/5 - (3 امتیاز)

دستکش های پزشکی در انواع و مدل های مختلفی ساخته می شوند و هرکدام از آن ها کاربردهای خاص خود را دارند. در این مطلب تصمیم داریم به معرفی انواع دستکش پزشکی پرداخته و کاربردها و مزایا و معایب هرکدام را بررسی کنیم. همراه ما باشید!

دستکش های پزشکی

به طور کلی می توان دستکش های پزشکی را در دو دسته دستکش های معاینه و جراحی تقسیم بندی کرد. این دستکش ها در انواع و مدل های مختلف و متنوعی ساخته شده اند، اما مهم ترین وجه تفاوتی که دارند، جنس مواد سازنده آن ها می باشد. در واقع جنس دستکش و ویژگی ها و میزان مقاومتی که دارد تعیین می کند که دستکش برای چه کاربردهایی مناسب تر است.

انواع دستکش پزشکی از نظر جنس و کارایی

انواع دستکش پزشکی از نظر جنس آن ها شامل دستکش های لاتکس، وینیل، نیتریل، و نایلونی هستد. ویژگی ها و کاربردهای هرکدام از این دستکش ها عبارتند از:

1 – دستکش لاتکس:

دستکش لاتکس

لاتکس نوعی لاستیک طبیعی شیری رنگ می باشد که از درختی به نام Hevea Brasiliensis گرفته شده است. این ماده از مقاومت و انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و به همین دلیل در ساخت انواع دستکش پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.

دستکش های لاتکس دستکش هایی بسیار کاربردی و پرطرفدار هستند. استفاده از این دستکش ها بسیار راحت است و از دوام و مقاومت بالایی برخوردارند. این دستکش ها کاملا به دست افراد می چسبند و به همین دلیل هیچ محدودیتی برای مصرف کننده به همراه ندارند. در واقع این دستکش ها مانند پوست دوم افراد عمل می کنند و استفاده از آن ها برای انجام تمام کارهایی که نیاز به دقت بالا داشته باشند مناسب است.

این دستکش ها در دو نوع لاتکس پودری و بدون پودر طراحی شده اند. وجود پودر پوشیدن دستکش را بسیار راحت تر می کند، اما برخی از افراد به این پودرها حساسیت دارند و به همین دلیل انواع بدون پودر این دستکش از طرفداران بیشتری برخوردار می باشند.

از کاربردهای دستکش لاتکس می توان به معاینات اورژانس، جراحی های کوچک، مصارف خانگی، کاربردهای آرایشی و بهداشتی و… اشاره کرد.

مزایای دستکش لاتکس:

معایب دستکش لاتکس:

2 – دستکش وینیل:

دستکش وینیل

دستکش های وینیل از پلی وینیل کلرید یا همان پی وی سی ساخته شده اند و برخلاف دستکش های لاتکس، هیچ حساسیتی ایجاد نخواهند کرد. این دستکش ها هم برای مصارف پزشکی و استفاده در کلینیک ها و مطب ها کاربرد دارند، و هم می توانند برای مصارفی مانند محیط های آزمایشگاهی، آشپزی، رنگ کاری و… هم مورد استفاده قرار بگیرند.

این دستکش ها نسبت به سایر انواع دستکش پزشکی از ضخامت بالاتری برخوردارند و دربرابر انواع اسیدها، الکل و مواد قلیایی مقاومت خوبی از خود نشان می دهند. دستکش های وینیل به طور کامل به دست نمی چسبند و به همین دلیل برای انجام کارهایی که به دقت بالایی نیاز داشته باشند انتخاب خوبی نیستند.

مزایای دستکش وینیل:

معایب دستکش وینیل

3 – دستکش نیتریل:

دستکش نیتریل

دستکش نیتریل یکی دیگر از انواع دستکش پزشکی است که از ویژگی های مثبت زیادی برخوردار بوده و کاربردهای فراوانی دارد. این دستکش از پلیمر سه گانه مصنوعی ساخته شده و به همین دلیل بسیار مقاوم و منعطف می باشد. در واقع جنس این دستکش به گونه ای است که هم در برابر حلال هی چربی و مواد شیمیایی مقاومت دارد، و هم به سختی دچار پارگی یا سوراخ شدن خواهد شد.

میزان مقاومت این دستکش حدود سه برابر دستکش های لاتکس می باشد، اما حالت کشسانی و انعطاف پذیری آن کمتر است. جالب است بدانید این دستکش هم در دو نوع پودری و بدون پودر تولید شده است که انتخاب هر نوع بسته به کاربرد مورد نظر دارد.

دستکش های نیتریل کاملا به دست می چسبند، ولی نه به اندازه دستکش های لاتکس! در واقع مصرف کنندگان می توانند با این دستکش ها به انجام فعالیت های مختلف بپردازند و هیچ مشکلی در حرکات بزرگ دست به وجود نمی آید؛ اما ممکن است این دستکش تاثیر منفی اندکی روی حرکات ظریف انگشت داشته باشد.

از مهم ترین کاربردهای دستکش نیتریل می توان به استفاده در محیط های آزمایشگاهی و کار با مواد شیمیایی اشاره کرد. چرا که این دستکش ها بسیار مقاوم هستند و خطر استفاده از مواد شیمیایی را به حداقل می رسانند. البته دستکش های نیتریل برای کاربردهای دیگری مانند پزشکی، بهداشتی و حتی آشپزی هم کاملا مناسبند.

مزایای دستکش نیتریل

معایب دستکش نیتریل

4 – دستکش نایلونی:

دستکش های نایلونی دستکش های کاملا شفاف و مقاومی هستند و در دسته دستکش های معاینه ای قرار دارند. این دستکش ها فاقد پودر و لاتکس می باشند و به همین دلیل به هیچ عنوان باعث حساسیت یا مشکلات پوستی نخواهند شد. ضخامت این دستکش ها کم است ولی از دقت لمس بسیار بالایی برخوردارند.

استفاده از دستکش های نایلونی بسیار راحت می باشد و از نظر قیمت هم نسبت به انواع دیگر دستکش های پزشکی ارزان تر هستند.

از کاربردهای مهم دستکش های نایلونی می توان به انجام جراحی های مربوط به متخصص زنان و زایمان اشاره کرد. همچنین این دستکش ها علاوه بر کاربردهای پزشکی، برای مصارف دیگری مانند اشپزی، محیط های ازمایشگاهی کم خطر، مراکز ارایشی و بهداشتی، مراکز پرورش گل و گیاه و… هم مورد استفاده قرار می گیرند.

مزایای دستکش نایلونی

معایب دستکش نایلونی

5 – دستکش جراحی:

دستکش های جراحی نوع خاصی از انواع دستکش های پزشکی هستند و همانطور که نام آن ها پیداست، برای جراحی و کاربردهای پزشکی حساس مورد استفاده قرار می گیرند. این دستکش ها می توانند با مواد مختلفی مثل لاتکس، نیتریل و یا پلیمر ساخته شوند. اما فرق آن ها با دستکش های دیگر این است که با گاز اتیلن اکساید EO و اشعه گاما استریل شده اند.

دستکش های جراحی برای استفاده راحت تر در انواع پودری، بدون پودر و کم پودر ساخته شده اند. پودر مورد استفاده در این دستکش ها پودر نشاسته ذرت است که کاملا غیرآلرژی زا بوده و همچنین هیچ آسیبی به بیماران نمی رسانند.

مزایای دستکش جراحی:

معایب دستکش جراحی:

نکات مهم در استفاده از دستکش های پزشکی

در زمان استفاده از انواع دستکش پزشکی باید به نکات زیر توجه داشته باشید:

عوامل مهم در انتخاب دستکش پزشکی

انتخاب نوع دستکش کاملا به خواسته و نیاز خود شما بستگی دارد. یعنی ابتدا باید ویژگی هرکدام از انواع دستکش پزشکی را به دقت بررسی کرده، و سپس مطابق با کاربرد مورد نیاز خود بهترین گزینه را انتخاب کنید.

اما به طور کلی می توانید برای انتخاب دستکش پزشکی به نکاتی مانند سایز، قیمت، برند سازنده، ویژگی ها و کاربردها، نقاط ضعف و قوت دستکش و… توجه داشته باشید.

سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم شما را با انواع دستکش پزشکی و ویژگی های هرکدام آشنا کنیم. همانطور که متوجه شدید، هرکدام از این دستکش ها برای کاربردهای خاصی قابل استفاده هستند.

در صورت تمایل می توانید برای خرید دستکش های پزشکی باکیفیت، به فروشگاه اینترنتی بیوتی سنتر مراجعه نمایید.

این فروشگاه در زمینه فروش انواع تجهیزات پزشکی از جمله دستکش پزشکی، دستگاه اکسیژن ساز و دستگاه های سنجش فشارخون و… فعالیت دارد و می تواند بهترین انتخاب برای خرید این تجهیزات باشد.

خروج از نسخه موبایل