التهاب لوزه چه دلیلی دارد و چگونه درمان می‌شود؟

امتیاز

التهاب لوزه باعث ایجاد درد در گلو شده و می‌تواند در بلع مشکلاتی به‌وجود بیاورد. این عارضه می‌تواند ناشی از عفونت‌های ویروسی باشد که در این صورت عوارض خاصی به‌همراه نخواهد داشت.

شاید این مطالب برای شما جذاب باشد

لوزه به بافت‌های بیضی‌شکلی گفته می‌شود که در انتها و 2 طرف گلو قرار گرفته‌اند. این بافت‌ها در اثر عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی دچار ورم و التهاب می‌شوند.

برای اینکه بتوان ورم لوزه و التهاب در آن را درمان کرد ابتدا باید علت ایجاد آن مشخص شود. در ادامه به ‌بررسی علت‌های رایج این عارضه و راه‌های درمان ورم لوزه می‌پردازیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

علت ایجاد التهاب لوزه چیست؟

چرا لوزه‌ها ملتهب می‌شوند؟ قبل از بررسی این موارد بهتر است آشنایی مختصری با ساختار لوزه و دلیل اهمیت آن در بدن پیدا کنیم.

لوزه‌ها بافت‌های لنفاوی هستند که در انتهای گلو قرار دارند و وظیفه اصلی آنها محافظت از بدن در برابر عفونت‌های ویروسی و باکتریایی است.

گاهی لوزه‌ها در حین مبارزه با عوامل بیماری خود دچار عفونت شده و در نتیجه ملتهب و متورم می‌شوند. ورم و عفونت لوزه بیشتر در سنین پایین دیده شده اما به‌طور کلی هیچ محدودیت سنی ندارد.

طبق نظر متخصص گوش و حلق و بینی قم التهاب لوزه معمولا با علائمی مانند گلودرد، تب و ورم گلو همراه است. این مشکل بیشتر کودکان و نوجوانان را درگیر می‌کند و می‌توان گف جزء بیماری‌های واگیردار است؛ به‌گونه‌ای که عامل بیماری‌زا به نزدیکان بیمار نیز سرایت می‌کند.

سیستم ایمنی بدن از بخش‌های مختلفی تشکیل شده که می‌توان لوزه را در خط مقدم این سیستم دانست. لوزه‌ها معمولا پس از ورود عوامل بیماری‌زا با تولید گلبول‌های سفید سعی در نابودی آنها دارند.

در برخی مواقع لوزه خود نیز از طریق ویروس یا باکتری آلوده می‌شود که در نتیجه آن، عفونت و التهاب در انتهای گلو و در بافت لوزه‌ها ایجاد خواهد شد.

ویروس‌های سرماخوردگی و باکتری‌هایی مانند استرپتوکوک از جمله عواملی هستند که باعث بروز التهاب و ورم در لوزه می‌شوند. درصورتی‌که التهاب ناشی از این عفونت، باکتری باشد؛ بهتر است با استفاده از روش‌های مناسب خیلی سریع درمان شود. چراکه می‌تواند آسیب‌های جدی به‌وجود بیاورد.

برای درمان التهاب ناشی از عفونت‌ ویروس‌های سرماخوردگی لازم نیست کار خاصی انجام داد، چراکه معمولا بعد از استفاده از روش‌های درمان سرماخوردگی، این التهاب نیز برطرف می‌شود.

التهاب لوزه ناشی از عفونت ویروسی

ویروس‌ها انواع مختلفی دارند که بیش از سایر عوامل در بروز درد و التهاب در لوزه تاثیرگذارند. در این بین رایج‌ترین آنها نیز ویروس‌های سرماخوردگی هستند.

از دیگر ویروس‌های ایجادکننده التهاب در لوزه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ویروس هپاتیت A
  • ویروس اپشتین‌بار
  • ویروس HIV

ویروس اپشتین‌بار در کنار ورم لوزه می‌تواند باعث بروز بیماری تب غده‌دار نیز شود. یعنی ورم به‌وجود آمده می‌تواند ناشی از عوارض این بیماری باشد.

درصورتی‌که همراه ورم لوزه با علائم دیگری مانند گرفتگی بینی و سرفه نیز مواجه شدید به‌احتمال زیاد دلیل به‌وجود آمدن آن، عفونت‌های ویروسی باشد.

ورم لوزه ناشی از عفونت باکتریایی

باکتری‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانند باعث ایجاد ورم و التهاب در لوزه شوند اما رایج‌ترین آنها استرپتوکوک است. این عارضه نیز معمولا در سنین 5 تا 15 سال رخ می‌دهد.

درمان عفونت ناشی از باکتری‌ها به‌خصوص استرپتوکوک باید به‌طور کامل انجام شود تا در آینده مشکلات جدیدی به‌وجود نیاورد. معمولا درمان عفونت‌ها و ورم لوزه بین 7 تا 10 روز طول می‌کشد.

توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه قویترین آنتی بیوتیک برای عفونت لوزه می‌تواند مقاومت باکتریایی در بدن را افزایش دهد و لازم است پزشک در خصوص نوع درمان عفونت تصمیم بگیرد.

التهاب لوزه چه علائمی دارد؟

به‌طور کلی التهاب و تورم در لوزه می‌توانند مشکلات بلع را به‌وجود بیاورند. این مشکل با توجه به دلیل ایجاد آن برخی از علائم زیر را نیز به‌همراه دارد.

  • بوی بد دهان
  • ورم لوزه
  • گلودرد شدید
  • تب
  • لرز
  • درد گوش
  • درد شکم
  • مشکل بلع
  • صدای خش‌دار
  • درد فک و گردن ناشی از ورم غدد لنفاوی
  • قرمزی لوزه‌ها
  • ایجاد لکه‌های سفید یا زرد روی لوزه‌ها
  • گرفتگی گردن

در کودکان علا‌وه‌بر ورم لوزه ممکن است علائم نامطلوب دیگری مانند افزایش بزاق دهان، بی‌قراری و کم‌اشتهایی نیز دیده شود.

نحوه درمان التهاب لوزه

درمان التهاب لوزه چگونه است؟

برای درمان ورم باید ابتدا به‌دلیل ایجاد آن توجه کرد. در بسیاری از مواقع التهاب در لوزه ناشی از ویروس‌های بی‌خطری سرماخوردگی است و بیمار بدون اینکه نیاز به درمان خاصی داشته باشد، تنها کافی‌است با مصرف مایعات زیاد و استراحت خود را درمان کند.

در شرایطی که ورم و التهاب لوزه خیلی شدید باشد معمولا تورم به‌وجود آمده، به‌دلیل ورود باکتری‌ها به بدن است. در این حالت پزشک می‌تواند از آنتی‌بیوتیک برای درمان استفاده کند.

گاهی نیز در شرایط خیلی حاد تنها راهی که باقی می‌ماند جراحی و برداشتن لوزه است. اگر بدن فرد از التهاب و تورم به بی‌آبی نیز دچار شده باشد، پزشک باید از تزریق وریدی مایعات نیز برای درمان استفاده کند.

درمان ورم لوزه با آنتی‌بیوتیک

آنتی‌بیوتیک دارویی است که در درمان عفونت‌های ناشی از باکتری تاثیر زیادی دارد. البته استفاده از این دارو با عوارضی مانند مقاومت باکتریایی در بدن و درد معده نیز همراه است.

درصورتی‌که پزشک درمان با آنتی‌بیوتیک را برای شما تجویز کرد، ممکن است زودتر از اتمام دوره درمان احساس کنید که التهاب و ورم برطرف شده، اما لازم است مصرف آنتی‌بیوتیک تا پایان دوره به‌طور کامل انجام شود.

برای درمان باکتری استرپتوکوکی پزشک معمولا از پنی‌سیلین استفاده می‌کند. به‌طور کلی تفاوتی ندارد کدام نوع آنتی‌بیوتیک تجویز شود در هر صورت تکمیل دوره درمان اهمیت زیادی دارد.

جراحی و برداشتن لوزه برای درمان التهاب

جراحی لوزه برای افرادی که به‌طور مداوم با عودکردن ورم در لوزه‌ها مواجه هستند یا بیماری آنها مزمن است تجویز می‌شود. این افراد معمولا تمام راه‌های درمان را امتحان می‌کنند و درصورتی‌که نتیجه‌ای نداشته باشد مجبور به جراحی لوزه می‌شوند.

از آنجایی که لوزه‌ها نقش مهمی در دفاع از بدن دارند نمی‌توان خیلی زود برای جراحی آنها اقدام کرد مگر در شرایطی که با وجود استفاده از راه‌های درمانی مختلف و برطرف‌کردن علائم، بیماری باز هم عود کند.

درمان خانگی التهاب لوزه

برای اینکه ورم لوزه را در خانه درمان کنید استفاده از روش‌های زیر می‌تواند مناسب باشد.

  • مصرف بستنی
  • مصرف مایعات
  • داشتن استراحت به میزان کافی
  • قرقره آب‌نمک گرم
  • استفاده از دستگاه بخور سرد برای رطوب‌رسانی‌ هوا
  • مصرف شربت‌های بدون نیاز به نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن برای درمان التهاب گلو

برای تشخیص ورم لوزه چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

ورم لوزه درصورتی‌که بیش از 2 روز طول بکشد و با علائمی مانند تب بالا، گلودرد، سفتی گردن و ضعف عضلات همراه باشد باید برای تشخیص علت آن به پزشک مراجعه کنید.

اگر ورم لوزه به حدی بود که تنفس نیز برای شما سخت شد، باید سریعا به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کرده و از دلیل ایجاد این مشکل اطلاع پیدا کنید.

التهاب لوزه عارضه‌ای است که می‌تواند باعث بروز مشکلاتی در بلع و حتی سختی در نفس کشیدن شود. دلیل ایجاد این مشکل معمولا ویروس‌ها و در برخی موارد باکتری‌ها هستند.

برای درمان ورم لوزه ابتدا باید دلیل ایجاد آن مشخص شود. این راه‌های درمانی شامل مصرف آنتی‌بیوتیک و در موارد حاد جراحی و برداشتن لوزه است.

شاید این مطالب برای شما جذاب باشد
ارسال یک پاسخ

احراز هویت *